Toonladders studeren les 5 de Mixlolydische ladder

De mixolydische ladder is de meest voor de hand liggende keus om te spelen over een Dominant septiem akkoord.  Omdat dit inmiddels de vijfde les is over toonladders maak ik het iets lastiger voor je, we beginnen voor de verandering eens niet op de grondtoon van het akkoord.   Doe de volgende oefening in alle toonsoorten, in de volgorde van de kwartencirkel.

mixolydisch

Zoals je ziet begint de lick op de 9e toon. Je speelt de ladder naar beneden , terug omhoog en weer een stukje naar beneden om uiteindelijk te eindigen op de kwint. Die slotnoot is meteen je startnoot in de volgende toonsoort.  In deze lick kom je steeds op de tel een akkoordtoon tegen ( 1,3,5,7 of 9) . Dat zorgt voor harmonische duidelijkheid.

Door deze oefening te doen leer je het geluid van de mixolydische toonladder (her)kennen.  Oefen het eerst met de metronoom op 60. de tik is de tel/kwartnoot. Langzaam en precies getimed, in alle toonsoorten.  Daarna kun je het tempo verdubbelen door de metronoom op 60 te laten staan maar nu is de tik de halve noot.  ( tempo kwartnoot is dus nu 120) Je hoort alleen de 1e en de derde tel.  In de video haast ik daar een beetje, (0:42)  de eerste keer zijn de achtste noten niet helemaal gelijk… dan gaat het alarmbelletje : ” opletten , niet jagen, doe dat de 2e keer beter “.  Daar alert op zijn en geconcentreerd aan werken.  Dat is effectief studeren.

Vervolgens kun je ook oefenen met de tik op de 2e en de 4e tel.  ( de rol van de hi-hat van de drummer).   oefen zowel “rechte” / gelijke achtsten als swing achtsten. Gebonden of met een lichte aanzet op de afterbeat.  Ben je hier comfortabel mee dan kun je het tempo nog eens verdubbelen. (kwartnoot = 240) . Je kunt nog steeds de metronoom op 60 laten staan, je hoort nu alleen nog een tik op de 1e tel van elke maat. In de video laat ik zien hoe het werkt.

Behalve de toonladder oefen je op deze manier ook je precisie,  swing en snelheid. En alles natuurlijk met een goed geluid.  Dat zijn 5 dingen die je tegelijk aan het studeren bent !

Lukt het je om de ladder in 12 toonsoorten te spelen dan kun je oefenen met deze track.  Het eerste akkoord is klinkend C7 ( D7 voor tenor , A7 voor alt) . Na 4 maten komt de volgende toonsoort.  Denk vooruit. Je  hebt een paar tellen de tijd om te bedenken wat je volgende toonsoort is.   Je eindigt bijvoorbeeld op een A, de kwint in de ladder van D, dat is de 9e toon van de ladder van G , je volgende toonsoort.  De hele kwartencirkel komt 2 keer voorbij.

Er zijn nog andere interessante ladders die je kunt spelen over een dominant septiem akkoord maar daarover meer in een volgende les.  Succes !