Nieuws

 

 

 

 

 

http://s.vk.nl/s-a4229907/

 

 

 

 

Sonny Rollins
leuke korte trailer van een film over Sonny Rollins die nog altijd (op zijn inmiddels 82e ) oefent “om beter te worden” wow..

Boekrecensie Jazz Phrasing for Saxophone van Greg Fishman.
greg_fishman1
greg_fishman2
greg_fishman3
Ik ben meestal nogal kritisch over het gebruik van “jazz instruktie boeken”…..Ik zal hieronder uitleggen waarom, maar over deze serie ben ik enthousiast. Als je eenmaal beschikt over een redelijke instrument beheersing en een beetje weet hoe akkoorden in elkaar zitten kun je mijns inziens vaak beter investeren in CD’s. Intensief luisteren (en genieten) en op je oren stukjes uitzoeken van je favoriete saxofonisten ; zo hebben de grote namen van weleer het ook allemaal geleerd. Door het meteen vanaf de geluidsdrager uit je hoofd te leren sla je het veel beter op; de solo’s die ik 25 jaar geleden uit het hoofd leerde kan ik nu nog noot voor noot meezingen en met een beetje oefenen ook weer spelen op mijn sax. Datzelfde kan ik niet zeggen van alles wat ik uit een boekje heb geleerd.
Maar een solo van een goede saxofonist uitzoeken en naspelen vereist wel de nodige oefening en techniek. Ben je op zoek naar goed studiemateriaal wat niet meteen te snel of ingewikkeld is dan kunnen de boeken van Greg Fishman nuttig en vooral ook erg leuk zijn.
Greg Fishman hanteert dezelfde beproefde methode als veel andere auteurs / leraren. Hij schrijft jazz etudes op basis van akkoordenschema’s van bekende jazz stukken (de zgn. “standards”). Maar waar bij andere boeken nog al eens iets is aan te merken doet Fishman alles goed;
Voor het verschil in stemming tussen de Eb en Bb saxen bijvoorbeeld heeft hij de perfecte oplossing. Simpelweg 2 CD’s ( een voor Eb en een voor Bb) meeleveren met elk boek in plaats van de noten transponeren.
Daarmee voorkomt hij dat de helft van de saxofonisten te maken krijgen met het spelen in een onnatuurlijk bereik of midden in de zinnen van octaaf moeten verspringen. Dat maakt de stukken voor iedereen goed speelbaar.
Hij speelt alle composities zelf ook op beide instrumenten (alt- en tenorsax) heel goed voor; in een zeer prettige, natuurlijke en duidelijke timing. Ook de ritmesecties op de CD ‘s spelen echt goed de compositie, daardoor is de vorm ook in de tracks met alleen de begeleiding makkelijk te volgen. De composities liggen erg goed in het gehoor, je kunt ze makkelijk na zingen.
De notatie in de boeken is ook prima verzorgd, zoals de titel doet vermoeden is er echt aandacht besteed aan de frasering. Kort gespeelde noten krijgen een puntje , langer gespeelde noten een streepje, accenten een dakje etc.etc, alles wat je hoort staat goed genoteerd.
Fishman geeft in het voorwoord ook nog een aantal nuttige studie tips en aanknopingspunten voor docenten.
Kortom ; een aanrader voor iedereen die zich wil verdiepen in het spelen van Jazz.

Houd schoon die saxofoon !

Een van de verenigingen waar ik lesgeef vroeg of ik nog tips had over het schoonhouden van de saxofoon.Ik heb een bestandje gemaakt met tips en foto’s… Je vind het bestandje
hier.