3. Dominant 7 akkoorden aan het werk

In de vorige les heb je alle dominant 7 akkoorden leren spelen. In deze les leggen we datzelfde type akkoord en wat het doet voor de kost nog eens onder een vergrootglas. De uitleg op PDF vind je hier..

Heb je de uitleg gelezen en ben je klaar voor de oefening dan vind je die op deze PDF. Tenor/sopraansaxen beginnen op repetitieletter A , Alt / bariton saxen halverwege de bladzij bij letter B. Voor de verandering beginnen we deze keer eens niet op de grondtoon maar op de terts van het akkoord. De oefening bestaat verder alleen uit de akkoordtonen die je al kent. De nadruk ligt op het maken van een soepele  akkoordverbinding.

Speel alleen.
Deze keer GEEN mp3 bestand om mee te oefenen. Je speelt zelf al elke maat het volledige akkoord, inclusief de grondtoon. Een bas en een piano heb je dus niet meer nodig om het akkoord te kunnen horen.  Stel je nu ook nog een drummer voor die een swing ritme speelt en hoor zijn time op het bekken en de hi hat in je hoofd. ….tsjing…tsing..katsjing…tsjing.. Je bent nu je eigen ritme sectie. Je kunt ook een metronoom gebruiken om te controleren of je lekker in time speelt.  Hoe beter en overtuigender je alleen kunt spelen des te makkelijker wordt het spelen met een echte ritme sectie.

op de video doe ik het voor.

Nog een studie tip:  Trek een denkbeeldige streep op de vloer. Dat is de maatstreep. Aan de kant van de streep waar je nu bent visualiseer je het start- akkoord  (bijvoorbeeld het akkoordsymbool C7) aan de andere kant het volgende akkoord in de kwartencirkel (F7) . Aan het einde van de eerste maat neem je een fysieke stap over de denkbeeldige lijn, je stapt dan letterlijk in het nieuwe akkoord.
Als de ruimte waar je saxofoon speelt groot genoeg is kun je ook rondjes gaan lopen. Elke 5e stap is dan een stap in het volgende akkoord van de kwartencirkel.

Op deze manier koppel je een mentale oefening (je voorstellen naar welk akkoord je gaat ) aan iets lichamelijks ( het nemen van de stap). Voor sommige mensen werkt dit heel goed, voor anderen minder. Iedereen leert anders, je moet zelf uitvinden of het voor jou werkt door het  te doen. (geef jezelf wel even de tijd om er aan te wennen, doe eerst een klein stukje van de cirkel , de volgende dag nog een stukje , enzovoort).

Succes !